Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Beslag op bankrekeningen en auto bij aanhoudingen FIOD in onderzoek omkoping en witwassen

Op 29 november heeft de FIOD drie mannen (47, 52 en 68) uit Oegstgeest, Rijnsburg en Vlaardingen gearresteerd op verdenking van omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Een woning in Oegstgeest, een in Vlaardingen en een bedrijfspand in Barendrecht zijn doorzocht, met beslaglegging op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen en bezittingen, waaronder een auto en een scooter.

Na een melding van de FIU startte de FIOD een strafrechtelijk onderzoek. Er wordt vermoed dat de mannen via een constructie afspraken maakten en betalingen regelden. De verdenking is dat een handelsbedrijf jarenlang orders heeft binnengehaald met voorkennis van het budget van een olieopslagbedrijf, wat overpricing mogelijk maakte.

De 68-jarige verdachte, werkzaam voor het olieopslagbedrijf, gaf vermoedelijk aan het handelsbedrijf door welke prijs kon worden geoffreerd.

Als vergoeding mocht hij een percentage van de prijs, via zijn eigen onderneming, aan het handelsbedrijf factureren als ‘consultancykosten’. Via verschillende omwegen werden deze facturen betaald. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.