Beslag op dure horloges, cash geld, goud en bankrekeningen in onderzoek naar fraude met goudmijnen

De FIOD heeft aanhoudingen verricht en beslag gelegd op onder meer twintig bankrekeningen, een goudbaar, cash geld en dure horloges in een onderzoek naar fraude met goudmijnen.

Bij de actie op woensdag 10 juli zijn twee mannen van 55 en 48 jaar oud uit Amsterdam en Schagen aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen, oplichting en verduistering. De FIOD doorzocht twee woningen, een bedrijfspand en een opslagbox in Amsterdam, Amstelveen en Schagen. Daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, 20 bankrekeningen, drie auto’s waaronder een Range Rover en een BWM, een goudbaar van 500 gram, contant geld, dure horloges en zes schilderijen.

Uit onderzoek van de FIOD komt naar voren dat de bedrijven Anglo Dutch Mining (ADM) en Royal Gold Mining (RGM) vermoedelijk 2 miljoen euro hebben ontvangen met de verkoop van certificaten van aandelen voor de financiering van mijnbouwconcessies in onder meer Australië, Canada, Suriname en West-Afrika.

Uit onderzoek blijkt dat met het ontvangen geld niet is geïnvesteerd in goudmijnen maar dat de inleg van investeerders werd gebruikt voor privé-bestedingen. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na aangifte van de Autoriteit Financiële Markten en staat onder leiding van het Functioneel Parket.