Beslag op woningen, geld en XTC bij invallen in onderzoek naar witwassen bitcoins

In een groot onderzoek naar witwassen van bitcoins heeft de politie twee mannen aangehouden in Sneek. Bij de actie is onder meer beslag gelegd op geld en ongeveer 15.000 XTC-pillen.

Politie en justitie vermoeden dat de twee verdachten van 31 en 33 jaar drugs verhandelden via het dark web. Het zou gaan om een grootschalige drugshandel binnen en buiten Nederland. Bij de invallen in Sneek is er beslag gelegd op zeven woningen, waardevolle spullen en geld. Op tien locaties is gezocht naar drugs, geld, en financiële administratie.

Eén van de twee verdachten, de 31-jarige man, kwam in 2015 al in beeld nadat een wiethok werd opgerold in Sneek. Uit het daaropvolgend onderzoek destijds, bleek dat hij samen met een andere man ongeveer 440.000 euro aan bitcoins had verzilverd.

Volgens het onderzoeksteam werkten de verdachten met bitcoins om niet op te vallen bij de autoriteiten. De bitcoins lieten ze omwisselen naar cash. Dat kan je doen bij bepaalde mensen die een percentage pakken en de waarde in bitcoins per direct cash uitbetalen. Die transacties vinden meestal plaats in openbare gelegenheden met wifi. De McDonald’s is een populaire locatie bij het cashen van bitcoins.