‘Bitcoin bankiers’ wisselden voor miljoenen euro’s aan bitcoins dark web

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een aantal verdachten ervan in een jaar tijd zeker voor 10 miljoen euro aan bitcoins te hebben witgewassen.

Volgens het OM fungeerden drie mannen van 21, 25 en 29 jaar uit Arnhem en Krimpen aan den IJssel fungeerden als bankiers. Het drietal nam bitcoins aan die werden aangeboden op DarknetMarkets, een ondergrondse website voor illegale transacties.

Drie mannen van 21, 39 en 44 jaar oud worden gezien als de belangrijkste klanten van de ‘bitcoin bankiers’. Met software werd het spoor van de bitcoins gewist en vervolgens omgeruild voor contant geld. De klanten moesten 10 procent commissie betalen.

In een jaar tijd vonden er 365 uitgaande trades plaats met een gemiddeld bedrag van 20.000 euro. Sommige klanten wisselden wekelijks bitcoins in voor contant geld. Hiermee zouden de verdachten miljoenen euro’s hebben verdiend.

Dit geld werd op tientallen rekeningen gezet, van henzelf, van door hen opgerichte rechtspersonen/stichtingen en van katvangers, ook in het buitenland, en vervolgens weer opgenomen als contant geld. De rechtszaak tegen de verdachten zal zes dagen in beslag gaan nemen. De strafeis is nog niet bekend.