Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Bizar hoge celstraf van 110 jaar voor vrachtwagenchauffeur na ophef omgezet naar 10 jaar

De gevangenisstraf van 110 jaar die een vrachtwagenchauffeur in de Verenigde Staten kreeg voor een ongeval, is omgezet naar 10 jaar cel.

Er ontstond veel ophef nadat vrachtwagenchauffeur Rogel Aguilera-Mederos schuldig werd bevonden door de rechtbank en een gevangenisstraf opgelegd kreeg. De man was niet dronken en heeft de aanrijding niet opzettelijk veroorzaak. Zijn remmen deden het niet meer en in alle paniek crashte de chauffeur tegen een aantal auto’s waarbij vier mensen om het leven kwamen.

De rechter zelf was van mening dat de straf veel te hoog was, maar kon naar eigen zeggen niet anders dan 110 jaar opleggen vanwege minimumstraffen. Er ontstond op social media veel ophef en ruim 5 miljoen personen hebben een petitie getekend waarin werd opgeroepen tot clementie. De gouverneur heeft nu besloten om de straf voor Aguilera-Mederos aanzienlijk te verlagen van 110 jaar naar 10 jaar cel/ Hij kan over vijf jaar vervroegd vrijkomen.

‘De lengte van uw gevangenisstraf van 110 jaar staat gewoon niet in verhouding met uw acties, noch met de straffen die aan anderen zijn opgelegd voor soortgelijke misdaden’, aldus de goeverneur in een brief aan de chauffeur. ‘Er is een urgentie om deze onterechte straf ongedaan te maken en het vertrouwen in de uniformiteit en eerlijkheid van ons strafrechtsysteem te herstellen, en daarom heb ik ervoor gekozen om uw straf nu om te zetten.’