Bloedbad bij aanval op groothandel van de Zetas

In Monterrey in het noorden van Mexico is een bloedbad aangericht bij een gerichte aanval op een distributiecentrum/groothandel voor bier van de Zetas. Gewapende mannen vielen het pand binnen en liquideerden tien personen. 

De aanval vond plaats op klaarlichte dag in de buitenwijk Garcia. Een groep gewapende mannen kwamen met twee voertuigen ter plaatse, stapten uit en begonnen direct bij binnenkomst mensen dood te schieten.

Afgaande op de werkwijze van de daders wordt gedacht aan een afrekening in het criminele circuit. In het distributiecentrum is naast een grote hoeveelheid bier ook een aantal kilo’s wiet, in totaal zo’n 7 kilo, en een hoeveelheid wapens en munitie gevonden. Het distributiecentrum zou volgens onze bronnen van het beruchte en extreem gewelddadige Zetas drugskartel zijn.

Kindsoldaten van de Zetas drugskartel.
Kindsoldaten van de Zetas drugskartel.

De Zetas drugskartel:

De Zetas zijn een groep soldaten uit elite-eenheden van het Mexicaanse Leger die gedeserteerd zijn en zich hebben aangesloten bij drugskartels.

Veel van de Zetas zijn oorspronkelijk opgeleid in de Amerikaanse School of the Americas. De meesten zijn oorspronkelijk commando’s in het Mexicaanse Leger, maar er zijn ook enkele Zetas afkomstig van de Mexicaanse marine en de kaibiles, de beruchte speciale eenheden uit Guatemala. De Zetas waren voorheen de gewapende vleugel Golfkartel uit Matamoros die hen inzette tegen het Sinaloakartel van Joaquín “el Chapo” Guzmán. Sinds ongeveer februari 2010 hebben de Zetas zich losgemaakt van het Golfkartel en bestrijden ze in samenwerking met het Beltrán-Leyvakartel, het Juárezkartel en het Tijuanakartel hun oude bazen van het Golfkartel. Vermoedelijk hebben ze ook goede banden met de ‘Ndrangheta uit Italië. Zetas stonden onder leiding van Arturo Guzmán Decena tot deze in 2002 vermoord werd. Daarna gold Heriberto Lazcano Lazcano als leider van de groep tot hij in 2012 werd gedood in een vuurgevecht met mariniers van de Verenigde Staten.

Vanwege hun bijzonder goede training zijn zij zeer moeilijk te bestrijden. Zij kunnen hun acties met militaire precisie uitvoeren. Zo hebben zij mortieraanvallen op gevangenissen uitgevoerd, om zo gevangenen gelieerd aan de kartels waarvoor zij werken te kunnen bestrijden. Zij houden zich vermoedelijk vooral op in het grensgebied met de Verenigde Staten en zijn zelfs al op Amerikaans grondgebied waargenomen.

De Zetas worden verantwoordelijk gehouden voor de massamoord op immigranten bij San Fernando van 2010.