Blokken cocaïne en partijen cash gepakt bij invallen in onderzoek malafide makelaars

De politie en FIOD hebben in een onderzoek naar malafide verhuurders, invallen verricht in Rotterdam. Bij de actie zijn onder meer blokken cocaïne en partijen cash geld in beslag genomen.

Na meldingen van de FIU (Financial Intelligence Unit) is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een vermoedelijke malafide verhuurmakelaar en de woningen die deze makelaar in verhuur heeft. Het onderzoek is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de politie in Rotterdam en het Integraal Afpakteam (ConfisQ).

Bij de actie vanochtend werden ruim 300 agenten en medewerkers van de FIOD ingezet. Er zijn in totaal achttien panden in Rotterdam, waarvan zestien woningen en twee bedrijfspanden, doorzocht.

De FIOD heeft een 23-jarige en twee 26-jarige Rotterdammers aangehouden. De drie mannen, verhuurmakelaars, worden ervan verdacht crimineel geld wit te wassen met het verhuren van (spook)woningen. Om anoniem aan een woning te komen, maken criminelen vaak gebruik van een malafide verhuurmakelaar.

Ook hebben de politie en de FIOD zeven personen aangehouden voor het bezit van cocaïne en het vermoeden van witwassen. Een van de mannen was illegaal in Nederland. In zes panden woonden andere bewoners dan officieel stonden ingeschreven bij de gemeente, waardoor iemand anoniem in een pand kan verblijven. Een van de panden werd gebruikt voor illegale prostitutie.

Er is bij de verdachten beslag gelegd op een woning, ongeveer 150.000 euro, 42 kilo cocaïne, twee auto’s, patronen, twee messen, twee zwaarden, een stiletto, twee kluizen, restanten van een wietkwekerij, sieraden, horloges, designerkleding en tien designertassen. De verdachten zitten vast en het onderzoek wordt voortgezet.