Brandweerman in Amsterdam mag niet worden ontslagen om lidmaatschap motorclub Hells Angels

De brandweer Amsterdam mocht een brandweerman niet ontslaan omdat hij lid is van motorclub Hells Angels.

Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. De brandweerman werd door het korps Amsterdam Amstelland ontslagen omdat de motorclub volgens de leiding strafbare feiten zou plegen en vanwege het feit dat er een procedure loopt om de club te verbieden. Volgens het korps was dit niet te verenigen met de voorbeeldfunctie van de brandweerman.

De rechtbank had eerder al het ontslag van de man afgewezen. De Centrale Raad van Beroep heeft nu het oordeel van de rechters bevestigd in hoger beroep. De leiding van de brandweer had eerst moeten kijken of de brandweerman direct of indirect betrokken was bij criminele activiteiten die gelinkt zijn aan zijn lidmaatschap bij de Hells Angels. Daarnaast gaf de rechter aan dat hij twintig jaar zijn functie naar behoren heeft uitgevoerd.

Daarnaast is van belang dat op dit moment Hells Angels nog geen verboden organisatie is. Daarover loopt een gerechtelijke procedure. Pas als de verbodenverklaring onherroepelijk is, mag de medewerker zijn activiteiten in naam van Hells Angels niet meer voortzetten. Doet hij dat wel, dan mag het bestuur hem om die reden wel ontslaan, aldus de Centrale Raad van Beroep.