Wie tegenwoordig in Ede een breekijzer of een grote schroevendraaier koopt, kan er van uitgaan dat de politie de beelden zal bekijken. 

Onlangs is bekend geworden dat politieagenten regelmatig langsgaan bij bouwmarkten om camerabeelden te bekijken van mensen die spullen komen waarmee ingebroken kan worden. De politie mag zelfs de verkoopregistratie van de bouwmarkten nakijken. Als agenten een ‘bekende’ tegenkomen waarschuwen ze deze persoon dat zijn aankoop bekend is bij de politie en dat hij in de gaten wordt gehouden.

Deze aanpak zou volgens de politie inbraken en ramkraken voorkomen. Volgens de Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ) krijgt de politie alleen toegang tot de beelden en andere gegevens na toestemming van een officier van justitie. “Als een verdachte al in beeld is, mag de politie de gegevens gebruiken. Mensen die niets op hun kerfstof hebben, hoeven dus niets te vrezen”, aldus een woordvoerder.

Deze opmerkelijke aanpak wordt momenteel alleen in de regio Ede, Veenendaal en Wageningen toegepast. Afhankelijk van de resultaten wordt gekeken of politie en bouwmarkten in andere regio’s in de toekomst zullen gaan samenwerken om inbraken en/of ramkraken op deze manier te voorkomen.