Horloges aangetroffen bij de drugsbaas. © National Crime Agency

Britse drugsbaas die op Encrochat sprak over cash en coke in Nederland veroordeeld tot celstraf

Een Britse drugsbaas met contacten in Nederland is veroordeeld tot een gevangenisstraf.

De 40-jarige Thomas Maher leidde een zeer luxe leventje terwijl hij officieel een minimumloon verdiende. De man kwam in beeld bij de autoriteiten door de hack van PGP-telefoons van Encrochat. De Britse recherche kreeg veel belastend materiaal in handen waaruit bleek dat Maher betrokken was bij grootschalige drugshandel en witwassen.

Uit bewijsmateriaal bleek dat hij een transportnetwerk in heel Europa exploiteerde, waarbij hij drugs naar Engeland en Ierland verplaatste en de winsten in de andere richting. Uit onderschepte Encrochat berichten bleek dat hij in april 2020 regelde dat zijn werkers een partij cocaïne, 21 kilogram in totaal, op verschillende locaties in Nederland ophaalden. Vervolgens werd de partij drugs naar Engeland vervoerd. Tijdens het onderzoek werd ook vastgesteld dat Maher grote partijen cash liet vervoeren door handlangers. Zo blijkt uit PGP-berichten dat hij ruim 300.000 euro vanuit Ierland naar een persoon in Nederland liet brengen.

‘Maher bewoog zich in de hoogste criminele kringen en trad op als logistiek man voor enkele van de meest beruchte georganiseerde misdaadgroepen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Europa die hem hun drugs en geld vertrouwden. Wij geloven dat de misdrijven waarvoor hij is veroordeeld slechts het topje van de ijsberg vertegenwoordigen in termen van zijn algehele criminaliteit. Hij schepte op in EncroChat-berichten over zijn betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad gedurende meer dan 20 jaar, gedurende welke tijd het zeer waarschijnlijk is dat hij tonnen drugs en tientallen miljoenen ponden door Europa heeft verzonden.’ Aldus een woordvoerder van de Britse National Crime Agency

De drugsbaas werd uiteindelijk na maanden onderzoek door de politie aangehouden en vastgezet. De rechtbank heeft Maher nu schuldig bevonden aan grootschalige drugssmokkel en het witwassen van miljoenen aan crimineel vermogen. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar en 8 maanden.

Horloges aangetroffen bij de drugsbaas. © National Crime Agency