Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Broer president Honduras veroordeeld voor betrokkenheid bij smokkel 200.000 kilo cocaïne

De broer van de president van Honduras is veroordeeld voor de smokkel van 200.000 kilo cocaïne naar de Verenigde Staten.

De 41-jarige Juan Antonio ‘Tony’ Hernández werd vorig jaar november aangehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. De verdachte kwam in beeld na getuigenissen van Hondurese drugshandelaren die al in de VS vastzaten in verband met grootschalige drugssmokkel.

Volgens president Hernández hebben de drugsdealers valse verklaringen afgelegd om zo wraak te nemen voor zijn harde aanpak van drugsbendes in het Midden-Amerikaanse land. Ook zouden ze slechts uit zijn op strafvermindering. De Amerikanen geloven de verklaringen en hebben broer ‘Tony’ aangehouden en vastgezet.

Volgens de Amerikaanse justitie zou hij bescherming hebben gekregen van zijn broer de president. In ruil voor miljoenen aan smeergeld zou die een oogje hebben dichtgeknepen. De president zelf ontkent alle betrokkenheid en is door de Amerikanen (nog) niet aangeklaagd.

Broer ‘Tony’ is schuldig bevonden inzake betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel. Het zou gaan om ruim 200.000 kilo cocaïne. Een jury heeft de man schuldig bevonden en in januari zal hij zijn straf horen. Naar verwachting zal het een levenslange celstraf worden.