Dinsdag 28 mei zijn in een onderzoek naar oplichting van de ABN AMRO voor ruim € 11.000.000,- ruim 22 woningen en bedrijven in Nederland en op Bonaire doorzocht door de FIOD. Het onderzoek richt zich op grootschalige fraude met incasso-opdrachten, faillissementsfraude en belastingfraude.

De twee hoofdverdachten in dit onderzoek zijn twee broers van 44 en 51 jaar oud. Beide mannen hebben vele jaren venootschappen bestuurd en als franchisegever voor verschillende horecaformules gefungeerd. Daardoor konden de broers meerdere incassocontracten bij de ABN AMRO afsluiten waarmee geïncasseerd werd van eigen bankrekeningen. In de periode 2007 tot en met 2010 zouden op basis van deze incassocontracten ruim 76.000 incasso-opdrachten zijn ingediend waarmee de fraude heeft plaatsgevonden. Het geïncasseerde geld kwam terecht bij bankrekeningen die de broers zelf hadden geopend. Vermoedt wordt dat ABN AMRO op deze ingenieuze manier voor ruim € 11.000.000,- is opgelicht.

De bank heeft hier inmiddels aangifte van gedaan. Naast de grootschalige oplichting richt het onderzoek zich ook nog op faillissementsfraude en belastingfraude. Voor de laatste twee feiten is er nog een derde verdachte in beeld. Het gaat om een 45-jarige man. Ze worden verdacht van het niet voeren van deugdelijke administraties en het niet dan wel onjuist verstrekken van inlichtingen over hun faillissementen. Tevens bleek uit controles van de Belastingdienst dat buitenlands vermogen en behaalde winst verzwegen werden in de aangifte inkomstenbelasting.

In Nederland zijn drie woonhuizen en vier bedrijfspanden doorzocht in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Op Bonaire zijn 12 woningen en drie bedrijfspanden doorzocht. Daarnaast zijn er vele getuigen gehoord. Tijdens de doorzoekingen is een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen. Daarnaast zijn ook enkele goederen geplukt waaronder een Cadillac, Rolls-Royce, een boot, 4 pick ups en meerdere scooters. Tevens werd er ruim € 20.000,- aan contanten aangetroffen en in beslag genomen.

Bron: OM