Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Broers met Rolex-horloges, cash, jetski’s en meer horen tot 7 jaar eisen voor drugs en witwassen

In een recente rechtszaak stonden drie mannen uit Badhoevedorp terecht voor witwassen en drugshandel via een amfetaminelab in Anna Paulowna.

De verdachten, twee broers van 63 jaar en de 33-jarige zoon van één van hen, zouden zich volgens het Openbaar Ministerie in 2020 schuldig hebben gemaakt aan de productie en handel in amfetamine. Daarnaast wordt de 33-jarige verdachte beschuldigd van witwassen over de periode 2016-2020, waarvoor zeven jaar cel wordt geëist. Tegen beide broers is een eis van zes jaar gevangenisstraf ingediend.

De zaak kwam aan het licht na doorzoekingen in februari 2020, waarbij de politie een amfetaminelab ontdekte in een loods in Anna Paulowna en een garage in Badhoevedorp. Deze locaties stonden op naam van de verdachten. Naast het amfetaminelab trof de politie aanzienlijke hoeveelheden amfetamineolie, luxe goederen zoals Rolex-horloges, jetski’s en boten aan, evenals voertuigen met verborgen ruimtes, kenmerkend voor drugstransporten. Ook werden contante geldbedragen, vals geld, een geldtelmachine en verschillende wapens in beslag genomen.

Het onderzoek, gebaseerd op telecomgegevens en onderschepte crypto-communicatie, wees uit dat alle drie de verdachten betrokken waren bij het runnen van het drugslab. Opmerkelijk was het hoge elektriciteitsgebruik op momenten dat er officieel geen bewoners waren. Diverse getuigen verklaarden over de aanwezigheid van verdachten rondom de loods tijdens de inrichting of gebruik van het lab. Ondanks de ontdekking van het drugslab bleef de 33-jarige verdachte contact houden met zijn criminele netwerk.

Volgens het OM hebben de verdachten gedurende een lange periode grote hoeveelheden harddrugs geproduceerd, zonder rekening te houden met de gezondheid van gebruikers. Ze werkten samen met criminele netwerken en maakten deel uit van georganiseerde drugscriminaliteit. Na de ontmanteling van het drugslab onderhield de 33-jarige verdachte nog steeds contact met criminelen via cryptocommunicatie. Het onderzoek onthulde ook onverklaarbaar vermogen, zoals panden in het buitenland, dure auto’s en boten, horloges en contant geld.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting de weigering van de verdachten om openheid van zaken te geven. “Met de productie en handel in harddrugs behaalden de verdachten zeer grote verdiensten, waarmee ze langdurig een luxe levensstijl hebben aangenomen,” aldus de officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie eist zes jaar gevangenisstraf tegen beide broers en zeven jaar tegen de 33-jarige verdachte, die ook wordt verdacht van witwassen. De uitspraak zal op een later moment plaatsvinden.