Broers opgepakt en vuurwapens in beslag inzake poging tot moord en opdracht voor moord

De politie heeft twee broers uit Zwolle en een man en vrouw aangehouden in een onderzoek naar onder meer een poging moord en het uitlokken van een moord.

Agenten vielen vanochtend meerdere panden in Gronau en Zwolle binnen. Hierbij werden twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een poging tot moord en het uitlokken van een moord. De verdachten betreffen een 26-jarige man uit Zwolle en een 25-jarige man zonder vast woon –of verblijfplaats.

De politie meldt dat naar aanleiding van recente geweldincidenten in Zwolle en het risico op verdere escalatie is met grote prioriteit gezocht naar de verantwoordelijken en de onderliggende aanleiding bij die incidenten. Twee van deze gewelddadige incidenten vonden plaats in een woonwijk, waaronder een schietpartij op zondag 22 september in de wijk Stadshagen.

Het onderzoeksteam heeft in de afgelopen periode veel mensen gesproken en informatie verzameld. Maar ook werden lopende onderzoeken van eerdere incidenten onderzocht. Zo is ook een eerdere poging tot moord op twee mannen in april 2016 betrokken bij dit onderzoek. Er werd toen een busje beschoten op de Wijheseweg, net buiten Zwolle. Beide inzittenden raakten gewond maar overleefden de aanslag. De twee broers die nu zijn aangehouden worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij.

Naast de poging moord in april 2016 worden de twee ook ervan verdacht recentelijk een opdracht tot moord te hebben gegeven. Dit heeft mogelijk een belangrijke rol gespeeld in de geweldsescalatie. De aangehouden 26-jarige verdachte was op zondag 22 september slachtoffer van de schietpartij aan de Van Disselstraat in Zwolle.

De politie heeft bij de doorzoekingen in dit onderzoek meerdere vuurwapens aangetroffen. Naast de broers zijn ook een 50-jarige man en een 48-jarige vrouw aangehouden op verdenking van wapenbezit. De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.