© US Army via Wikimedia Commons

Broers uit Den Haag horen jaren cel tegen zich eisen voor drugs- en wapendelicten

Justitie heeft tegen twee Haagse broers celstraffen van 7 jaar geëist voor drugs- en wapendelicten.

‘Bij herhaling hebben zij ervoor gekozen om zich in te laten met drugsmisdrijven om daar zelf financieel beter te worden. De ernst van hun daden lijkt toe te nemen. Daarom is nu een strafeis van 7 jaar cel en een geldboete van 60.000 euro op zijn plaats’, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket in de rechtbank Rotterdam in de drugs- en wapenzaak 26Clun.

Het eisen van alleen een gevangenisstraf vond de officier van justitie in dit geval niet voldoende. Omdat de 32-jarige en 49-jarige broers die betrokken zijn bij de productie van synthetische drugs vrijwel altijd financieel gewin beogen, eiste de officier van justitie daarom naast die gevangenisstraffen ook geldboetes van 60.000 euro per verdachte, omdat misdaad niet mag lonen, aldus het OM.

De mannen zouden betrokken zijn geweest bij een drugslab. Daar werd MDMA en amfetamine bereid, verwerkt en opgeslagen. Naast voorbereidingshandelingen voor de producten van drugs werden ook nog andere feiten opgelegd zoals het bezit van een wapen, munitie, wapenonderdelen en jammers. Met die jammers kunnen frequenties die bijvoorbeeld door hulpdiensten worden gebruikt verstoord.

Het drugslab werd op 5 maart 2021 door de Landelijke Eenheid van de politie, op basis van informatie, in een loods van een bedrijfspand in Den Haag aangetroffen. Binnen dat pand waren verschillende ruimtes ingericht voor de productie van deze synthetische drugs. Zo was er een ruimte voor het drogen van amfetamine en een andere ruimte diende vooral voor de opslag van grondstoffen en chemicaliën. In het bedrijfspand bevond zich ook een Mercedes Sprinter, waarvan de laadruimte was ingericht voor het produceren van XTC pillen. Daarin zijn onder andere twee tabletteermachines aangetroffen.

Het OM concludeert aan de hand van de reeds gebruikte grondstoffen dat er in het lab al honderden kilo synthetische drugs moeten zijn geproduceerd. Tijdens de politie actie werd daarvan zo’n 150 liter amfetamineolie, 36 kilo amfetamine en ongeveer 20 kilo MDMA aangetroffen. De jongste broer bleek de huurder van de loods te zijn. Direct na de ontdekking van het drugslab werd telefoon van deze verdachte afgetapt. Daaruit bleek dat deze verdachte, uit angst voor aanhouding, naar Turkije wilde vluchten. Nog voordat hij kon vertrekken, heeft de politie hem op 6 maart 2021 aangehouden. Vanwege de vrees voor vluchtgevaar, zit deze verdachte sinds zijn aanhouding in voorarrest. De oudere broer kwam later pas in beeld door DNA op een masker en een vuurwapen in het lab. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.