De rechtbank heeft twee broers veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het leiden van een criminele organisatie die zich bezighield met de export van hard- en softdrugs.

De broers van 33 en 39 jaar oud uit Woerden en Utrecht regelden volgens de rechtbank amfetamine, MDMA, cocaïne en wiet en brachten dit naar een transportbedrijf van twee andere verdachte, een 61-jarige Utrechter en diens 40-jarige zoon. Deze transporteurs werkten onder ernstige bedreiging en intimidatie mee aan de drugstransporten.

De broers bepaalden, volgens een woordvoerder van de rechtbank, welke drugs er geëxporteerd werden en in welke hoeveelheden. Ze waren ook actief bezig met het werven van geschikte chauffeurs voor de illegale drugstransporten onder meer naar Denemarken (dat uiteindelijk niet doorging) en een transport naar Zweden.

De rechtbank acht drugssmokkel en leiden van een criminele organisatie bewezen en legt de broers 8 jaar gevangenisstraf op. Bij het bepalen van de straffen van de transporteurs, houdt de rechtbank er rekening mee dat zij onder stevige druk van de broers hun medewerking gaven. Het is goed voorstelbaar dat de vader en zoon hierdoor veel stress, angst en bezorgdheid voor het welzijn van hun naasten hadden. Dat neemt niet weg dat zij zelf de keuze hebben gemaakt niet naar de politie te gaan. Al met al krijgt de vader 3 jaar celstraf de zoon 9 maanden.

Een aantal andere verdachten heeft ook straffen opgelegd gekregen voor hun rol. Een 47-jarige man uit Maarssen, die betrokken was bij de voorbereiding van drugstransporten, moet 6 jaar de cel in. Een 39-jarige Utrechter krijgt 12 maanden cel voor zijn regelende rol binnen de organisatie. Een 57-jarige man uit Utrecht maakte geen deel uit van de criminele organisatie, maar hij repareerde een tabletteermachine en maakte zich daarmee schuldig aan het bezit van 42,9 kilo MDMA. Door de machine te maken, faciliteerde hij de productie van xtc-pillen. De rechtbank legt hem een celstraf op van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Een 51-jarige man uit Houten krijgt een celstraf van 4 jaar voor het structureel witwassen van criminele vermogen. Ook had hij in een loods in Utrecht ruim 100 kilo MDMA liggen en trof de politie daar een tabletteerruimte aan. De man waste ruim 830.000 euro wit. Dit in beslag genomen geld krijgt hij niet terug, zo besliste de rechtbank. Zijn 52-jarige partner krijgt voor haar aandeel in het witwassen een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.