De rechtbank heeft twee broers veroordeeld tot gevangenisstraffen van 10 jaar voor een schietpartij.

De broers reden in juli 2019 naar een woonwijk in Rosmalen vanwege een conflict met een 21-jarige man. Toen ze hem zagen, vuurde één van de broers vanuit de auto een schot af in zijn richting. De man vluchtte daarop een brandgang in. De bestuurder zette de auto achteruit tot voor de ingang van de brandgang, waarna de schutter nogmaals een schot afvuurde richting de vluchtende man. Die man zou op zijn beurt als waarschuwing in de lucht hebben geschoten. De broers gingen er vervolgens vandoor. Bij de schietpartij raakte niemand gewond.

Volgens de rechtbank gingen de broers met een vooropgezet plan naar de man toe om hem te doden. Daarom is er sprake van een poging tot moord. De rechtbank vindt de handelingen van de bestuurder en de schutter in gelijke mate verwijtbaar. De bestuurder maakte het schieten van de ander mogelijk. Voor de strafmaat is het daarom niet relevant wie de schoten heeft afgevuurd. De rollen bij de voorbereiding van het delict waren volstrekt inwisselbaar, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Beide broers uit Den Bosch hebben 10 jaar opgelegd gekregen. Het slachtoffer kreeg een celstraf van 270 dagen, waarvan 76 dagen voorwaardelijk, omdat hij een verboden vuurwapen en munitie had.