Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Broers vrijgelaten na 25 jaar onschuldig in de cel voor verkrachting en moord zonder bewijs

In de Verenigde Staten zijn twee broers die 25 jaar onschuldig hebben vastgezeten vrijgelaten.

Het gaat om George DeJesus en Melvin DeJesus die in 1997 werden veroordeeld tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. De broers werden schuldig bevonden door de rechtbank voor de moord op Margaret Midkiff, die in 1995 dood in haar huis werd gevonden.

Er werd nieuw bewijs gevonden in een onderzoek dat de broers nu vrij heeft gepleit. George werd vertegenwoordigd door het Cooley Law School Innocence Project van de Western Michigan University, terwijl Melvin werd vertegenwoordigd door de Innocence Clinic van de University of Michigan.

Beide broers hadden destijds alibi’s dat ze op een andere locatie waren op het moment van de moord en er was verder niets wat hen linkte aan de plaats delict. Wel was er een verklaring van Brandon Gohagen. Zijn DNA werd gevonden op de plaats delict en hij vertelde de autoriteiten dat de broers DeJesus hem dwongen Midkiff te verkrachten en haar vervolgens te vermoorden. Kennelijk was dit genoeg voor de rechtbank en de broers zijn veroordeeld.

In 2017 werd het DNA van Gohagen gevonden in twee verkrachting en moordzaken. De misdrijven hadden sterke gelijkenissen met de moord op Midkliff, waar de broers voor zijn veroordeeld. De mannen zijn nu op vrije voeten gesteld. Ze hebben elkaar 24 jaar niet gezien omdat ze in verschillende gevangenissen werden vastgehouden.