Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Burgemeester Rotterdam wil alle containers met fruit uit Zuid-Amerika controleren vanwege cocaïnesmokkel

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil alle containers met fruit uit Centraal- en Zuid-Amerika gaan controleren op cocaïne.

Dat heeft hij gemeld bij VRT. Op deze wijze wil de burgemeester de smokkel van cocaïne door zware drugscriminelen aanpakken. Ook zijn Antwerpse ambtsgenoot Bart de Wever pleit voor een hardere en bredere aanpak van de invoer van drugs via de havens.

Volgens de Rotterdamse burgemeester wordt op dit moment slechts enkele procenten van de containers met fruit gecontroleerd. Om de smokkel een halt toe te roepen wil hij dus 100 procent van de containers met fruit gaan controleren. Hoe dat in de praktijk uitgevoerd kan worden weet Aboutaleb nog niet. De twee burgemeesters brachten onlangs nog een bezoek aan Colombia, Costa Rica en Panama. Vanuit die landen worden veel transporten gestuurd naar de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Naast de honderd procent controle van fruitcontainers willen de burgemeesters ook meer beveiliging in de havens. Hiervoor willen ze kunstmatige intelligentie gaan inzetten. Vorig jaar werden in de havens recordhoeveelheden cocaïne uit Zuid- en Centraal-Amerika onderschept. Het ging om circa 90.000 kilo in Antwerpen en 70.000 kilo in Rotterdam.