Cafer G. 12 jaar cel voor doodslag zonder lijk

Vorige week donderdag heeft de rechtbank in Groningen de 35-jarige Cafer G. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor doodslag op de 45-jarige Michael de Vrieze. Wat opmerkelijk is, is dat Cafer veroordeeld is voor doodslag ondanks dat het lichaam van het slachtoffer nooit is teruggevonden. Michael de Vrieze verdween in 2010 en er is sindsdien niks meer van hem vernomen.

De advocaat van de verdachte pleitte overigens voor vrijspraak, omdat er en geen lijk is en geen moordwapen. Volgens de advocaat zou daardoor niet eens te bewijzen dat Michael vermoord is, laat staan dat zijn cliënt de dader is.

Volgens het OM was er wel een motief, geld. G. heeft 75 keer geld opgenomen met de creditcard en de bankpas van De Vrieze. Ook reed hij na de verdwijning van De Vrieze in zijn auto, dat blijkt uit een foto die is gemaakt door een flitspaal. Uiteindelijk is G. in Rusland opgepakt.

Michael de Vrieze verdween op 11 april 2010 toen hij in een casino in Groningen was geweest. Zijn schaakvrienden belden de politie toen hij niet op een schaaktoernooi kwam opdagen. Hij bleek al enige tijd vermist te zijn.

Het is niet de eerste keer dat er iemand veroordeeld wordt in een moordzaak waar geen lichaam is gevonden. Vorig jaar werd Frans J. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor de moord op Henk Peters uit Doorwerth. Hij is ook een keer vrijgesproken in dezelfde zaak.