Camera’s en extra toezicht na vuurwerkbom in pand gemeente Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft een onderzoek ingesteld naar een explosief die werd gegooid in een pand van de gemeente.

Op zaterdagavond ontplofte rond 22.00 uur een vuurwerkbom in een pand van de gemeente op de Dantestraat. De ruiten van het pand vlogen er door de klap uit. Door de ontploffing brak er ook nog brand uit. De brandweer kwam met spoed ter plaatse en had het vuur snel weer onder controle. Wel moesten meerdere bewoners van de bovengelegen appartementen hun woning uit. Zij konden gisteravond weer terug in hun woning.

Er wordt uitgebreid (buurt)onderzoek gedaan. Er zijn camerabeelden en sporen veiliggesteld. Uit eerste onderzoek is gebleken dat drie mannen er vandoor zijn gegaan. Zij droegen donkere kleding en capuchons over hun hoofd.

De afgelopen dagen waren er meer incidenten in Lombardijen. Zo ontstond er op 31 december brand nadat er vuurwerk was ontploft bij twee scholen aan de Catullusweg. Afgelopen nacht was het raak op de Horatiusstraat. Hier werd door een man in donkere kleding met capuchon over het hoofd zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht bij een woning met een ravage tot gevolg. In totaal zijn hier drie mannen in donkere kleding weg gerend. In een woning op de Ogiersingel werd zwaar vuurwerk door de brievenbus gegooid. Op de Moliereweg ging een busje van de gemeente in vlammen op na een vuurwerkbom.

‘Werkelijk bizar en onacceptabel’, aldus de leider van het onderzoek. ‘Gelukkig raakten er bij al deze incidenten niemand gewond, maar je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren.’ Het is nog onduidelijk of de incidenten met elkaar te maken hebben. ‘Dit wordt tot de bodem toe uitgezocht. Het onderzoek is nog in volle gang. Er zijn diverse camerabeelden vanuit verschillende hoeken in beslag genomen en deze worden nu bekeken. We hebben daarnaast ook zeker aandacht voor de bewoners, want we kunnen ons goed voorstellen dat men enorm geschrokken is.’ De aankomende dagen wordt er herkenbaar en in burger verscherpt toezicht gehouden in de omgeving. Ook worden er binnenkort mobiele camera’s geplaatst.