Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

‘Cash betalingen boven 3000 euro verboden door kabinet in strijd tegen witwassen’

Het kabinet heeft in strijd tegen witwassen nieuwe maatregelen klaar waaronder het verbieden van contante betalingen boven de 3000 euro.

Volgens De Telegraaf is één van de nieuwe maatregelen om witwassen tegen te gaan het melden van alle betalingen boven de 3000 euro. Met een pakket aan maatregelen bindt het kabinet de srijd aan tegen witwassen. Naast het sneller melden van contante betalingen moeten banken onderling ook informatie gaan uitwisselen over verdachte klanten. Verder krijgt witwaswaakond FIU Nederland extra capaciteit om meldingen van verdachte transacties te onderzoeken.

Mogelijk komt er een register, een ‘zwarte lijst’, waar banken klanten kunnen melden van wie ze vermoeden dat deze betrokken zijn bij witwassen of het financieren van terrorisme. Het kabinet gaat hierover advies vragen aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid willen met hun plan witwassen moelijker maken voor crimnielen.

Nederland gaat in Europa ook nog vragen om een verbod op het 500-eurobiljet. Dit vanwege het feit dat het briefje populair zou zijn onder drugscriminelen. Of alle aangekondigde maatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd valt nog te bezien.