Cash en cryptovaluta in beslag na inval bij handelaar bitcoins in Amsterdam

In Amsterdam is een handelaar in bitcoins aangehouden in een onderzoek naar witwassen. Bij de actie is beslag gelegd op cash en cryptovaluta.

Volgens justitie zou de 28-jarige Amsterdammer criminele klanten hebben gefaciliteerd bij de aan- en verkoop van bitcoins. Klanten konden tegen een relatief hoge provisie hun bitcoins bij hem inruilen voor contanten. Verdachte stelde hierbij vermoedelijk geen vragen over de herkomst van de bitcoins en de identiteit van zowel de verdachte als zijn klanten bleven anoniem. Hij heeft hiermee het witwassen van criminele inkomsten gefaciliteerd, aldus een woordvoerder van het OM.

Het onderzoek werd gestart nadat banken grote verdachte contante stortingen hadden gemeld. In vijf jaar tijd zou de verdachte voor ruim 600.000 euro aan bitcoins hebben verhandeld. De man werd dinsdag aangehouden in Amsterdam. Bij een doorzoeking werd beslag gelegd op 11.000 euro cash en 27.000 euro cryptovaluta. In het onderzoek is nauw samengewerkt met de Spaanse politie omdat verdachte in Spanje woonachtig zou zijn.