Cash, luxe goederen, vuurwapens en auto’s gepakt bij invallen verdachte ‘grootste drugslab ooit in België’

De politie heeft bij invallen in een onderzoek naar ondermijning meerdere panden doorzocht. Hierbij werd onder meer cash, luxe goederen, vuurwapens en auto’s in beslag genomen.

Agenten vielen op dinsdag binnen in panden in Heerhugowaard, Opmeer en Barendrecht. Het gaat om verschillende onderzoeken volgens een woordvoerder van de politie. In een onderzoek naar een 54-jarige inwoner van Heerhugowaard hebben de FIOD en de politie een woning in Heerhugowaard en een autobedrijf in de gemeente Opmeer doorzocht. Hierbij zijn meerdere auto’s in beslag genomen, contant geld en luxe goederen. De man wordt ervan verdacht meerdere auto’s waarvan de kilometerstand is teruggedraaid te hebben verhandeld. De mogelijke schade bedraagt naar schatting volgens het onderzoeksteam 1500 euro per transactie. De man is aangehouden voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zit momenteel in beperkingen.

In het tweede onderzoek vielen agenten vier woningen in Heerhugowaard en een bedrijfspand in Barendrecht binnen. Hierbij zijn contant geld, een auto en drie vuurwapens in beslag genomen. De verdachte is aangehouden. De 33-jarige man uit Heerhugowaard kwam in beeld bij de recherche na het kraken van Encrochat en Sky ECC pgp-chats. Hij wordt ervan verdacht op grote schaal synthetische drugslabs op te zetten, grondstoffen en hardware voor synthetische drugsproductie te verhandelen en synthetische drugs te verkopen. Zo wordt hij er onder andere van verdacht betrokken te zijn geweest bij een synthetisch drugslab dat in september 2020 werd binnengevallen in het Belgische Lendelede. Dit lab was gevestigd in een oude varkensstal en zou het grootste drugslab zijn dat ooit in België is opgerold. Naar de 33-jarige verdachte wordt ook financieel onderzoek gedaan vanwege een verdenking van witwassen met onder meer cryptovaluta’s zoals bitcoins.