Kush wietplantje © crime-nieuws.nl

Cel en 500K ontneming voor criminele organisatie inzake kweken 7000 wietplanten

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor het kweken van ruim 7000 wietplanten.

De vijf mannen zouden zich vanaf juli 2017 tot en met maart 2018 schuldig hebben gemaakt aan grootschalige hennepteelt. In grote bedrijfspanden in Emmeloord en Lelystad werden wietkwekerijen met duizenden wietplanten ontdekt.

Volgens de rechtbank gingen de mannen op een listige manier te werk. Zo werden de panden voorzien van naamborden, onder andere van een schoonmaakbedrijf. Ook plakten ze stickers op de ramen en hingen ze een groot spandoek met een bedrijfsnaam aan het hek. Dit deden ze om buitenstaanders te laten denken dat er sprake was van een ‘gewoon’ bedrijf. Ook hingen ze de kwekerijen aan de buitenkant vol met camera’s en beveiligde een persoon met een vuurwapen het pand in Emmeloord.

De verdachten maakten, volgens de rechtbank, alle vijf deel uit van de criminele organisatie, met ieder een eigen rol. Zo was de 51-jarige verdachte uit Almere de spil van de organisatie. Twee Almeerders van 36 en 32 jaar waren de ‘timmermannen’ die de kwekerijen hebben opgebouwd. Het ging om zeer grootschalige, professioneel ingerichte wietkwekerijen. De vierde verdachte zorgde als elektricien voor illegale stroom en de vijfde man moest de planten verzorgen. Hij is op heterdaad aangehouden in de kwekerij in Lelystad.

De rechtbank vindt deze georganiseerde, illegale hennepteelt onaanvaardbaar. De verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot drie jaar. Daarnaast moeten de mannen samen in totaal 545.000 euro terugbetalen.