© crime-nieuws.nl

Cel en boetes geëist voor runnen ‘bouwmarkt voor kweken van wiet’ met 100 miljoen euro omzet

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 1,5 jaar cel en geldboetes geëist voor het runnen van een ‘bouwmarkt voor het kweken van wiet’.

Volgens het OM zouden de vijf verdachten en vijf bedrijven grootschalige hennepteelt hebben gefaciliteerd. Uit het onderzoek zou blijken dat de verdachten in de periode tussen 2015 en 2018 voor meer dan honderd miljoen euro hebben omgezet. Daarvoor beschikten zij onder meer over meerdere loodsen in Nieuwegein met de omvang van een IKEA-magazijn, aldus de officier van justitie. Het ging onder meer om kweekmaterialen zoals koolstoffilters, kweektenten en voedingsmiddelen. Met de verkochte materialen hebben de verdachten volgens het OM voor miljarden aan hennepproductie gefaciliteerd. Hierbij zouden ze voor zeker 10 miljoen euro winst hebben gemaakt.

Het onderzoek startte in 2017 naar het bedrijf H.G.P. Groothandel B.V. in Nieuwegein op basis van restinformatie uit andere onderzoeken en meldingen van verdachte transacties. Het team Financieel Economische criminaliteit (FinEC) van de politie-eenheid Midden-Nederland heeft uitgebreid financieel onderzoek gedaan. Behalve H.G.P. werden tijdens het onderzoek ook vier verwante bedrijven, waaronder een growshop, en vijf bij deze bedrijven betrokken natuurlijke personen als verdachte aangemerkt. Er zijn telefoons afgeluisterd, transporten geobserveerd en hebben agenten werkend onder dekmantel informatie ingewonnen in Spanje en Portugal. In oktober 2018 leidde het onderzoek tot een doorzoeking in onder andere de loodsen in Nieuwegein, waarbij behalve de complete voorraad ook de administratie in beslag genomen werd.

Uit het genoemde onderzoek blijkt dat de activiteiten van de verdachten geheel gericht waren op het faciliteren van de professionele en grootschalige hennepteelt. De groothandel was volgens de officier geen gewone tuinbouwgroothandel met een incidentele hennep gerelateerde klant, zoals zij zich wel voordeden. Naast faciliteren van het kweken van wiet worden de directeuren ook verdacht van witwassen. Tegen de mannen van 50 en 49 jaar oud zijn de hoogste celstraffen van 1,5 jaar geëist.

Na de doorzoeking in oktober 2018 is onder meer de gehele voorraad van de groothandel in de loodsen in Nieuwegein in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie heeft verbeurdverklaring hiervan gevorderd. Ook op onder meer diverse panden en banksaldi van vervolgde BVs is beslag gelegd. Als de rechtbank tot een veroordeling komt, zal het Openbaar Ministerie door een ontnemingsprocedure alle winst die de verdachten met criminele activiteiten hebben gemaakt proberen terug te vorderen.