Cel en geldboete geëist tegen man gepakt met miljoen cash bij overdracht in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf en een geldboete geëist tegen een man die gepakt werd met een miljoen cash bij een overdracht in Amsterdam.

Het onderzoek is op 23 april 2020 gestart naar aanleiding van informatie afkomstig uit een ander lopend onderzoek. De informatie die binnenkwam bij de politie was dat in de middag in het kader van ondergronds bankieren een groot geldbedrag zou worden overgedragen op een locatie in centrum Amsterdam. Bij deze overdracht zou een zwarte taxi, een Volkswagen Passat, betrokken zijn.

De politie observeerde hoe de overdracht van een grote gele shopper van een bekende supermarktketen vanuit de kofferbak van een Mercedes is overgedragen in de zwarte taxi. In beide voertuigen zat één inzittende. Vervolgens heeft de politie de zwarte taxi staande gehouden en de bestuurder aangehouden.

In de kofferbak van de taxi zijn drie tassen aangetroffen, een grote gele shopper, een zwarte rugzak en een zwarte sporttas. In deze tassen zaten bankbiljetten in gesealde bundels. Het totale bedrag dat is aangetroffen in de drie tassen in de kofferbak van de zwarte taxi, blijkt bij het afstorten in totaal bijna een miljoen euro (999.985 euro) te zijn.

De politie heeft beslag gelegd op het geld. Ook is bij iedere verdachte een PGP-telefoon van het type SKY aangetroffen en in beslag genomen. Op basis van het onderzoek concludeert het OM dat niet anders kan dan dat de bijna een miljoen euro uit misdaad afkomstig geld is. Het zou volgens justitie gaan om witwassen.

Het bedrag van 999.985 euro is in de zaak van de medeverdachte verbeurdverklaard aangezien het bedrag in de taxi van de medeverdachte is aangetroffen. De officier van justitie heeft tegen de verdachte 42 maanden geëist met aftrek van het voorarrest en een geldboete van 27.215 euro. De rechtbank doet op 24 december uitspraak in deze zaak.