Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel en ontneming crimineel vermogen Mexicanen geëist voor professionele drugslab Arnhem

Eerder deze week stonden drie Mexicaanse mannen terecht in Arnhem. Zij worden onder meer verdacht van het op grote schaal produceren van synthetische drugs in een drugslab op een industrieterrein in Arnhem.

Op 28 juni vorig jaar viel de politie de loods binnen. Er waren bij de politie meerdere signalen binnengekomen over het vermoeden van druggerelateerde activiteiten in het pand. In de loods was een woongedeelte ingericht, waar de politie bij de inval de drie Mexicaanse verdachten aantrof. De politie vond vervolgens een verborgen luik dat toegang gaf tot een professioneel drugslab, bedoeld om op grote schaal synthetische drugs te kunnen vervaardigen of bewerken.

Alle verdachten ontkenden hun betrokkenheid in meer of mindere mate. Zij wisten zogezegd niet wat er in de loods gebeurde, kwamen om schoon te maken, deden alleen wat boodschappen, etc. De officier van justitie schoof de ontkenning terzijde: “Het wordt steeds ongeloofwaardiger”. De aangetroffen productiematerialen, ketels, grondstoffen, facturen, vervoersbewegingen én de aangetroffen DNA-sporen laten wat de officier betreft geen enkele ruimte voor twijfel.

De officier van justitie eiste celstraffen van 4 jaar voor de twee Mexicaanse verdachten van 36 en 37 jaar oud. Tegen de derde, een 40-jarige verdachte, eiste zij 5 jaar.

Naast de gevangenisstraf moet alle verdachten als het aan het OM ligt, persoonlijk een bedrag van €106.961,40 aan crimineel verkregen geld terugbetalen.

De zaak wordt op 14 september inhoudelijk behandeld.