Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel en ruim 1,2 miljoen euro geëist voor deelname criminele organisatie en grootschalige handel LSD

Justitie heeft tot 3,5 jaar cel en ruim 1,2 miljoen euro ontneming geëist in verband met grootschalige handel in LSD.

Het gaat om vijf verdachten die de straffen tegen zich hoorden eisen. In totaal werden er in het onderzoek naar de verdachten meer dan 400.000 LSD zegels in beslag genomen op locaties in Almere, Amsterdam, Mijdrecht, Purmerend en Ursem.

De verdachten kwamen in beeld nadat in mei 2021 een onderzoek werd gestart naar één van de betrokken personen. Om bewijs te verzamelen heeft de politie o.a. telefoons afgetapt, is er afluisterapparatuur in de auto van één van de verdachten geplaatst, zijn er postpakketen onderschept en hebben er twee pseudokopen plaatsgevonden. Ook zitten er ontcijferde chatgesprekken in het dossier, die de verdachten verstuurden via Encrochat pgp-telefoons. Uiteindelijk werd op 23 maart 2022 een inval gedaan bij de woningen en (kantoor)panden van de verdachten, waar o.a. grote hoeveelheden LSD werden aangetroffen.

Volgens het OM vormden drie van de verdachten, een 47-jarige man uit Amsterdam, 39-jarige man uit Mijdrecht en een 44-jarige man uit Almere, samen een criminele organisatie. De mannen maakten en verhandelden gedurende lange tijd LSD zegels. De andere twee verdachten, een 34-jarige man uit Almere en een 66-jarige vrouw uit Amsterdam worden verdacht van het afnemen van grote hoeveelheden van deze LSD zegels.

Naast LSD zijn in het onderzoek ook andere soorten drugs aangetroffen, waaronder hasj, wiet en MDMA. De 34-jarige man uit Almere wordt o.a. verdacht van het kweken van wiet op verschillende locaties in Spijkenisse, Lelystad en Emmeloord. Hij handelde volgens het OM gedurende lange tijd in softdrugs.

Naast de gevangenisstraffen eiste de officier ook een ontneming van ruim 1,2 miljoen euro. Dit bedrag zouden de verdachten hebben verdiend met de handel. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.