Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien jaar cel plus tbs geëist tegen een man die zijn vrouw om het leven bracht in Almere. De verdachte zou jaloers en boos zijn geweest dat de vrouw een afspraak had bij een mannelijke arts.

De 41-jarige man uit Polen en de vrouw hadden een relatie, die problematisch verliep. Telkens als de vrouw aangaf de relatie te willen beëindigen, dreigde de man zichzelf of haar om te brengen. Hij had ook meerdere suïcidepogingen gedaan.

Uit medeleven besloot de vrouw de relatie dan elke keer toch niet te beëindigen. In de week van het fatale incident had de vrouw een afspraak met een mannelijke arts vanwege borstimplantaten. De man was hier heel boos over geworden, was naar de kliniek gekomen met een mes en had gedreigd iedereen in de kliniek dood te steken.

Op de bewuste, noodlottige dag, 7 juni 2019, ging hij ’s ochtends naar haar toe met bloemen om een eerdere ruzie goed te maken. Toen de dochter naar school was, slaagde hij erin om via een andere bewoner de flat binnen te komen. Verdachte heeft bij de psychiater verklaard dat hij jaloers en boos werd omdat een mannelijke arts haar had behandeld. Hij voelde een heet gevoel naar zijn hoofd stijgen, daarna kreeg hij een black-out. Toen hij weer bij kwam, was ze dood en meldde hij zich bij de politie, aldus de verklaring van de man.

Uit het onderzoek is, volgens een woordvoerder van justitie, gebleken dat hij voor hij zich bij de politie meldde, zijn moeder in Polen had gebeld en verteld dat hij haar had gewurgd. Ook had hij Facetime contact met een vriend en liet daarbij het levenloze lichaam zien. Uit het sectierapport is gebleken dat de vrouw door verwurging om het leven is gekomen. In haar hals zijn zijn DNA-sporen aangetroffen; ook had hij bloed van het slachtoffer op zijn broek.

De psychiater heeft geoordeeld dat een black-out niet aannemelijk is omdat hij voor het overige coherent heeft gehandeld. Wel is ernstige problematiek bij hem vastgesteld zoals een borderline stoornis met narcistische en anti-sociale kenmerken. Het advies is dan ook hem de doodslag in verminderde mate toe te rekenen. Het recidiverisico is hoog en een intensieve klinische behandeling wordt daarom geadviseerd.

De officier van justitie benadrukte de ernst van de feiten en heeft tien jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist om recidive in de toekomst tegen te gaan. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.