Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel en TBS geëist tegen vader die zijn 1,5 jaar oude zoon met groot vleesmes in borst stak

Justitie heeft 5 jaar cel en TBS geëist tegen een vader die zijn eigen 1,5 jaar oude zoon met een groot vleesmes in de borst stak.

Het geweld vond op 27 februari 2022 plaats op een parkeerplaats op de Boomkroonpad in Drouwen. Hier ging een ruzie tussen de 47-jarige verdachte en de moeder van het kind aan vooraf. Naar eigen zeggen om rustig te worden rijdt de man met zijn zoon naar het Boomkroonpad. Ondertussen belt de verontruste moeder de politie.

De man treft na een lange wandeling met zijn zoon twee agenten op de parkeerplaats aan. Er wordt hem verteld dat hij wordt aangehouden voor huiselijk geweld. Volgens de agenten reageert hij eerst rustig en ontfermt hij zich over zijn zoon. Het jonge kind heeft het koud, waardoor de verdachte van de agenten in de auto mag plaatsnemen. Daar steekt hij zichzelf en, naar later blijkt, eerst ook zijn kind, aldus het OM.

De agenten trekken direct een taser en gebruiken deze om de man onder controle te krijgen. Op dat moment is het alleen nog niet duidelijk dat het kind ook gestoken is. Dat ontdekt de inmiddels aanwezige moeder. Haar zoon blijkt onder meer een slagaderlijke bloeding te hebben. De verdachte bekent en zegt later onder andere in verhoren dat hij zijn zoon wilde behoeden voor hetzelfde leven als dat zijn andere zoon had. Ook zegt hij het zo te hebben gedaan dat de agenten het niet konden zien.

De officier van justitie concludeert, onder meer op basis van de verklaringen van de verdachte, dat het plan om zijn zoon te steken in de auto is ontstaan. Daarom concludeert de officier van justitie dat er geen sprake is van een poging tot moord, maar van een poging tot doodslag. Op basis van de adviezen is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daarnaast is volgens adviezen een langdurige behandeling noodzakelijk, zodat de kans dat de verdachte opnieuw in de fout gaat te verminderd wordt.

‘Hij zal de rest van zijn leven aan dit incident herinnerd worden door het litteken op zijn borstkas. Nu zal hij het zich nog niet beseffen, maar op een gegeven moment zal hij vragen stellen. En dan is het eerlijke antwoord dat zijn eigen vader hem wilde doden. Dat is de harde waarheid die hij de rest van zijn leven met zich mee moet dragen.’ Aldus de officier van justitie. Tegen de man is 5 jaar cel en TBS met voorwaarden geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.