Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven jaar cel en tbs geëist tegen een man die ervan verdacht wordt zijn huisarts meerdere malen te hebben gestoken.

Op 21 augustus 2018 heeft de huisarts een afspraak met de 35-jarige man uit Loosdrecht wanneer het helemaal misgaat. De arts wordt plotseling aangevallen en neergestoken. Het slachtoffer weert zich fel en mede dankzij alerte optreden van een voorbijganger slaat de dader op de vlucht.

De huisarts heeft diverse ernstige steekwonden, onder andere in de halsstreek. Een operatie in het ziekenhuis is nodig om zijn leven te redden. De politie weet de verdachte snel te vinden, waarna deze wordt aangehouden. De opgepakte man heeft na zijn aanhouding geen verklaring willen geven voor zijn daad.

De man kampt met diverse problematiek, maar waarom hij nu juist zijn huisarts neer heeft gestoken is niet duidelijk geworden. Ook aan het persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baancentrum heeft de man niet mee willen werken. Toch is daar tijdens de observatie vastgesteld dat hij een ernstige psychische stoornis heeft en gedeeltelijk verminderd toerekeningsvatbaar is.

Hoewel niet uitgesloten kan worden dat de man een vooropgezet plan had om de huisarts iets aan te doen, is hier in de visie van het Openbaar Ministerie geen bewijs voor. Dit betekent dat verdachte vervolgd is voor poging doodslag en niet voor poging moord. Naast de celstraf en tbs met dwangverpleging is een schadevergoeding van 71.000 euro geëist.