Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel en tbs voor in Den Haag doorzeven ambassade Saudi-Arabië met tientallen kogels bij schietpartij

De rechtbank heeft cel en tbs opgelegd voor het doorzeven van de ambassade van Saudi-Arabië met tientallen kogels bij een schietpartij.

Op 12 november 2020 hoorde een beveiliger schoten en belde direct de politie. Een man opende buiten het vuur op het gebouw. Toen de agenten arriveerden was de schutter al gevlucht. De politie stelde een onderzoek in en hield diezelfde dag nog een 40-jarige man uit Zoetermeer aan. Hij was in beeld gekomen omdat hij eerder de ambassade met leuzen had beklad. Ook had hij extreme, vaak jihadistische uitlatingen gedaan tegen de ambassade en tegen Nederland. De man bekende de schutter te zijn geweest, maar ontkende dit later weer. Zijn DNA is echter op één van de 29 kogelhulzen aangetroffen.

De verdachte was boos omdat hij van de ambassade geen toestemming kreeg Saoedi-Arabië te bezoeken, terwijl hij koste wat kost op pelgrimstocht naar Mekka wilde. Met het schieten wilde hij afdwingen dat Saoedi-Arabië hem alsnog zou toelaten, aldus een woordvoerder van het OM. Tegen de man is een straf van 10 jaar en tbs geëist voor onder meer opzettelijke geweldpleging en poging moord. Volgens psychologisch en psychiatrisch onderzoek lijdt de verdachte aan grootheidswaan en is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Volgens de rechtbank was er geen terroristisch oogmerk. Wel is de verdachte schuldig bevonden aan het schieten op de ambassade, poging tot moord op de beveiliger en bedreiging van de medewerkers van de ambassade. Hiervoor heeft de 41-jarige man vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.