© Pixabay on Pexels.com

Cel en tbs voor schutter die willekeurige vrouw zomaar neerschoot in Arnhem

De rechtbank heeft een schutter die een willekeurige vrouw neerschoot in Arnhem, veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs.

Op 16 mei 2022 kwam de vrouw in de middag aan bij haar woning en werd aangesproken door een onbekende man. Hij vroeg haar of hij daar moest zijn. Het slachtoffer en haar partner gaven aan dat zij niemand verwachtten en gingen hun huis binnen. 

Kort daarna belde de man bij het slachtoffer aan. Toen het slachtoffer de deur wilde sluiten, pakte de man een pistool en schoot op haar. De vrouw liep hierdoor verwondingen op aan haar arm en borst. Zij heeft nog altijd veel last van haar opgelopen verwondingen.

De man legde een verklaring af en zei dat hij nog geld kreeg van de mannelijke bewoner van het huis in verband met een drugsdeal en dat hij hem die dag bang wilde maken. De rechtbank vindt deze verklaring ongeloofwaardig. Zijn verhaal vindt op geen enkele manier steun in de rest van het dossier, aldus de rechtbank. Daaruit komt namelijk sterk het beeld naar voren dat de vrouw een volstrekt willekeurig gekozen slachtoffer is.

Strafbepaling

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben vanwege de weigerende houding van de man beperkt advies kunnen geven. Mede aan de hand van eerdere rapportages, waarbij een stoornis is vastgesteld, en het oninvoelbare gedrag van verdachte ter terechtzitting ziet de rechtbank op basis van dit beperkte advies en het bijbehorende rapport voldoende grond om vast te stellen dat bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis. De rechtbank legt daarom naast een langdurige gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op.