Cel- en werkstraffen voor roven Rolex-horloge tijdens Tinder date met minderjarige

De rechtbank heeft cel en werkstraffen opgelegd voor een Tinder date waarbij een man werd overvallen en beroofd van onder meer een Rolex.

Een meisje uit Haaren deed zich op Tinder voor als volwassen en had contact gelegd met een 55-jarige man voor een afspraak. In april van dit jaar kwam het daadwerkelijk tot een ontmoeting. Pas in de auto zei het meisje tegen de man dat zij niet 18, maar 16 jaar oud was, dat ‘het’ volgens haar vanaf die leeftijd wel mocht en dat zij er niets mee zou doen. Uit niets bleek echter dat de man erop uit was om met iemand jonger dan 18 jaar af te spreken en naar bed te gaan.

Het plan van de verdachten was om het gesprek tussen het meisje en de man op te nemen waarna het slachtoffer daarmee gechanteerd kon worden. Een meisje uit Oisterwijk zou wachten tot ze in de woning van de man waren en het meisje uit Haaren daarna bellen en zich voordoen als haar moeder. Zo had het meisje een goede reden om (zogenaamd vanwege haar privacy tijdens het gesprek) naar buiten te gaan en kon ze intussen de drie mannen binnenlaten die het slachtoffer op hun beurt met de audio-opname zouden confronteren. Dit liep echter anders. Direct na binnenkomst duwden de verdachten de man op de bank, trokken zijn Rolex-horloge van zijn pols, sloegen hem met een nepvuurwapen op zijn hoofd en duwden de loop van dat pistool in zijn mond. Toen de man wilde vluchten ontstond er in de gang een worsteling waarbij opnieuw geweld werd gebruikt. De verdachten gingen er uiteindelijk vandoor met het horloge, een telefoon en een portemonnee.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank rekening met de verschillende rollen die de verdachten in het geheel hadden. Het 15-jarige meisje was de bedenker van het plan, vroeg de anderen haar te helpen en ging op zeer geraffineerde en manipulatieve wijze te werk. Dit alles zou een lange jeugddetentie rechtvaardigen.

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Tilburg veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar voor een gewelddadige woningoverval in Oss. Twee mannen uit Udenhout (21) en Vught (23) krijgen voor hun aandeel celstraffen van respectievelijk 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De bedenker van het plan, een destijds 15-jarig meisje uit Haaren, krijgt 203 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur. Een destijds 17-jarig meisje uit Oisterwijk krijgt een werkstraf van 140 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk.