De rechtbank heeft nabestaanden van een geliquideerde Amsterdamse crimineel veroordeeld voor witwassen.

Dat meldt Het Parool. Het gaat om de nabestaanden van Jaïr Wessels die in juli 2017 in Breukelen werd doodgeschoten. Er liep voor de liquidatie al een onderzoek van justitie waarin Wessels verdacht werd van witwassen. Na zijn dood werden doorzoekingen verricht en dure horloges en veel cash aangetroffen en in beslag genomen.

Bij de politie kwam op vrijdag 7 juli 2017 melding binnen van een schietpartij in Breukelen. Ter plaatse bleek dat een man in een auto was neergeschoten. Het bleek te gaan om de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels. Direct na de liquidatie sloot de politie al vluchtroutes af maar de daders wisten toch te ontkomen. Het slachtoffer bezweek later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Op het moment dat Jaïr Wessels werd geliquideerd, had hij op Ibiza een recent aangeschafte dure Mercedes Benz – aanschafprijs ruim 120.000 euro – staan die hij enkele weken later tijdens een gezinsvakantie daar had willen gebruiken. Uit app gesprekken is gebleken dat een van de drie vrienden enkele weken na de dood van Wessels de dure auto van Ibiza naar het vaste land van Spanje heeft vervoerd, vermoedelijk om te voorkomen dat justitie er beslag op zou leggen, aldus een woordvoerder.

Tegen de drie verdachten, twee mannen van 32 en 33 jaar en een 33-jarige vrouw, heeft de officier cel- en werkstraffen geëist op verdenking van witwassen. De verdachten zijn nu veroordeeld tot cel- en werkstraffen. De hoogste straf kreeg de 33-jarige man. Hij moet 17 maanden de cel in. De andere twee verdachten hebben werkstraffen gekregen van 120 en 200 uur, plus twee maanden cel.