© Crime-Nieuws.nl

Cel geëist na plan gijzeling in koelbedrijf Westland voor miljoenen aan cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor een verijdelde gijzeling in een koelbedrijf in het Westland om een partij cocaïne.

Het plan was om de partij in de haven van Rotterdam eruit te halen maar dat mislukte. Daarop zou de groep op 8 mei 2018 hebben besloten de lading te volgen naar het koelbedrijf en daar de drugs eruit te halen. Een van de mannen wist het terrein op te komen en zich te verstoppen in een koelcel. Hij zou wachten tot het bedrijf ging sluiten. Tussen vijf mannen werd vervolgens de optie besproken om de laatst aanwezige medewerker te gijzelen. Die zou worden gedwongen de rest van de groep toe te laten, zodat zij op hun gemak de cocaïne konden uithalen.

De mannen hadden echter niet door dat ze werden getapt en toen de politie hoorden van het gijzelingsplan kwamen agenten in actie. Vier mannen met een vrachtwagen werden in de nabijheid van het bedrijf klemgereden en aangehouden. Daarna begon op het bedrijventerrein de zoektocht naar de vijfde verdachte en naar de lading cocaïne. De verdachte werd uren later onderkoeld aangetroffen. De cocaïne werd na verder zoeken een dag later gevonden.

Volgens de officier van justitie heeft de groep zich schuldig gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor de invoer van 510 kilo cocaïne. Ook vindt zij dat er voldoende bewijs is voor voorbereidingshandelingen van het gijzelen van de vrachtwagenchauffeur. Wat betreft de medewerker van het koelbedrijf, meent zij dat er voldoende bewijs is voor een poging gijzeling. Tegen de verdachten zijn gevangenisstraffen tot 64 maanden geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.