Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist tegen Amsterdammer voor aanslag met explosieven in Ablasserdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een Amsterdammer voor een aanslag met een explosief in Alblasserdam.

In de nacht van 27 op 28 augustus 2021 werden bewoners aan De Boezem opgeschrikt door een harde knal. Agenten hebben een onderzoek ingesteld en er bleek sprake te zijn van een aanslag op een woning in de straat. De explosie is zo krachtig dat het pand zwaar beschadigd raakt. Na onderzoek van de politie kwam een verdachte in beeld en is aangehouden. Het gaat om een 25-jarige Amsterdammer.

De aanslag bleek gericht te zijn tegen een man die regelmatig in de woning aanwezig is. Eerder kregen hij en bekenden van hem al dreigbrieven in de bus en in dezelfde nacht wordt brand gesticht bij twee bedrijfspanden in het dorp. Op basis van camerabeelden ontdekt de recherche dat rond het tijdstip van de explosie in de buurt van De Boezem een Peugeot stopt. Uit de auto stapt een man die richting de woning aan De Boezem loopt, een explosief plaatst en laat afgaan. Op dat moment is er niemand in het huis aanwezig, maar in omliggende woningen wel. De kracht van de explosie zorgt ervoor dat brokstukken in een tuin aan de overkant van de straat terecht komen.

Even verderop in de Merelstraat blijkt nog een explosief te zijn geplaatst bij een woning. Deze bom, die met een batterij tot ontploffing gebracht kon worden, is niet afgegaan. De man kan zodoende alleen voor een poging tot ontploffing en bedreiging in dat geval ten laste worden gelegd. De incidenten hadden grote impact op de bewoners en omwonenden van de panden. Tegen de Amsterdammer is een gevangenisstraf van vier jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.