Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist tegen bankier van de onderwereld die klanten ontving in souvenirwinkel Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf geëist tegen een man die gezien wordt als bankier van de onderwereld. Grote bedragen tot 500.000 euro per keer gingen van hand tot hand van Nederland naar Dubai en andere locaties.

Bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kwamen vanaf april 2020 meldingen binnen over de man met Indiaanse nationaliteit, illegaal woonachtig in Amsterdam. Het ging onder meer om een huis op naam van een ander en gefinancierd met een hypotheek op basis van valse loonstroken. De verdachte zou ook zes souvenirwinkeltjes aan de Albert Cuyp in Amsterdam hebben, die op naam van anderen zouden staan, en vanuit een van die souvenirwinkeltjes en een showroom klanten ontvangen voor geld en drugshandel.

‘Bankieren. De meeste mensen denken daarbij aan bankkantoren, geldautomaten, overschrijvingen en incasso’s. En gelukkig niet aan de verdachte met zijn souvenirwinkeltjes, sporttassen met contant geld en cryptocommunicatie. Toch is verdachte een echte bankier. Geen gewone bankier, maar een bankier van de onderwereld. Hij laat contant geld – tot zo’n 500.000 euro per keer – tussen verschillende locaties – zoals Nederland, Dubai, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en China – van hand tot hand doet gaan. Zijn cliënten betalen hem hier aanzienlijke percentages van de hoofdsom voor, die variëren tussen de 4 en 8,5%’, aldus de officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 4 jaar celstraf tegen de verdachte. Het OM verwijt hem witwassen van 13,5 miljoen euro en bankieren zonder vergunning. Het OM ziet hem als een facilitator; de verdachte maakt het internationaal crimineel geldverkeer en daarmee de grensoverschrijdende criminaliteit mogelijk en dat moet gestopt worden. Naast de celstraf is ook geëist dat de man niet meer via pgp telefoons of soortgelijke techniek voor de komende drie jaar mag communiceren. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.