Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist tegen bende illegale Chinezen voor grootschalige drugshandel via postpakketten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar cel geëist tegen een drugsbende voor grootschalige handel via postpakketten,

In januari 2020 werd het onderzoek gestart naar de criminele organisatie die zich bezig zou houden met het verzenden van pakketten met drugs en ketamine over de hele wereld. Tussen 12 november 2018 en half januari 2021 zijn 70 aan deze organisatie te linken pakketten onderschept en in beslag genomen, in totaal ging het om 75 kilo MDMA, 15 kilo crystal meth, 6 kilo XTC, 450 gram cocaïne, 4000 lsd-zegels en 81 kilo ketamine.

Volgens het OM maakten elf verdachten deel van de criminele organisatie.Nagenoeg al de verdachten hebben de Chinese nationaliteit en zijn illegaal in Nederland. Een groot deel van de verdachten maakte gebruik van aliassen en valse identiteitsdocumenten. Het gaat om personen in de leeftijden van 28 tot 68 jaar.  

Op 2 maart 2021 kwam de politie in actie en zijn er doorzoekingen gedaan in onder meer Amsterdam, Amstelveen en Rotterdam. De verdachten waren toen al langere tijd in beeld bij het Tijdens de doorzoekingen op diverse (woon)adressen in onder meer Amsterdam, Amstelveen en Rotterdam op de actiedag op 2 maart 2021, werden verdachten aangehouden die al langere tijd in beeld waren bij het Postpakket Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid. Er werden ook een aantal verdachten aangetroffen die niet eerder gezien waren bij observaties of op camerabeelden. Sommigen bleken enkel op een inpak-/stashlocatie te verblijven om postpakketten te prepareren of deklading te regelen.

Bij de doorzoekingen zijn partijen drugs en ketamine gevonden en in beslag genomen. Daarnaast trof het PIT meestal ook deklading aan, verpakkingsmateriaal, lijmpistolen, weegschalen, handschoenen en een föhn. Ook is beslag gelegd op (grote) hoeveelheden cash geld. Op een aantal van die locaties zijn geprepareerde pakketten aangetroffen, klaar voor verzending naar klanten in verschillende landen.

Volgens het OM maakte de organisatie gebruik van een unieke werkwijze. Er werd gebruik gemaakt van speciaal ingerichte woningen voor het verpakken en verzenden van de pakketten. Ook de wijze van verpakken zou uniek zijn. Het ging meestal om zogenaamde wantongborden. Dit zijn blauwe borden, bestaande uit een serie aan elkaar geperste rietjes. Deze rietjes worden met scheplepels gevuld met drugs. Vervolgens worden de uiteinden met lijmpistolen dichtgemaakt. Daarna worden de wantongborden aan beide kanten voorzien van karton, zodat die blauwe borden niet meer zichtbaar zijn.

De elf opgepakte personen worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie, grootschalige drugshandel en witwassen van crimineel vermogen. De officier van justitie heeft gevangenisstraffen van tussen de 30 maanden en zes jaar cel geëist. De rechtbank doet op 21 april uitspraak.