© crime-nieuws.nl

Cel geëist tegen drie Haagse broers voor jaren runnen xtc en cocaïne drugslijn ‘Brian’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen drie Haagse broers voor het jarenlang runnen van een drugslijn.

Het gaat om drie broers van 34, 37 en 43 jaar oud. Volgens het OM runden zij jarenlang een telefonische besteldienst voor cocaïne en xtc. De bezorgdienst van cocaïne en XTC stond onder de klanten bekend als ‘Brian’ en werkte als volgt. Wie behoefte had aan een lijntje of een pilletje, kon ‘Brian’ vanaf 12.00 ’s middags tot 4.00 uur ’s nachts bellen. De telefoon werd door de broers bemand, met name door de jongste twee. Zij draaiden dag in dag uit diensten, aldus een woordvoerder.

Er waren meerdere koeriers die een sms’je kregen als een bestelling binnenkwam. Eén van de zeven koeriers maakte vervolgens een afspraak met de klant en reed met de auto naar de betreffende locatie. De auto’s stonden op naam van de koeriers maar waren aangeschaft door de broers die ook alle kosten betaalden. In ieder voertuig zat een verborgen ruimte waar de handelsvoorraad in werd verstopt. De klant stapte op de plek van de afspraak in de auto, betaalde en ontving in ruil zijn bestelling.

Als hun dienst voorbij was reden de koeriers naar een soort logistiek centrum van de broers, een loods aan de Westlandseweg. Daar leverden zij het geld in, kregen ze nieuwe handelsvoorraad en kregen ze ook ‘salaris’ uitbetaald. Ook het onderhoud aan het wagenpark vond hier plaats. Bij de inval vond de politie in de loods onder meer 34.000 euro aan contanten, 478 gram cocaïne, bijna vierduizend pillen, een vuurwapen en zakjes met daarop de namen van de koeriers.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie in januari 2018 een anonieme tip kreeg. Er werd vervolgens een onderzoek ingesteld waarbij een aantal verdachte zaken naar voren kwamen. Zo bleek de telefoon van de 37-jarige broer een goudmijn aan informatie te bevatten. Hij gebruikte deze telefoon voor het aansturen van de koeriers en overleg met zijn 34-jarige broer. Ook zijn er verklaringen van (anonieme) gebruikers.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de broers tussen 1 september 2017 en 23 april 2019 een bestellijn voor cocaïne en XTC hebben geëxploiteerd: ‘Dagelijks was de lijn bereikbaar. Dat kan worden beschouwd als een kenmerk van de professionaliteit van deze organisatie’. Naar schatting zouden de broers 1,3 miljoen euro hebben verdiend in die tijd. Het geld zal later worden teruggeëist in een ontnemingsvordering.

Tegen de jongste broer werd 44 maanden cel voor deelname aan een criminele organisatie, bezit van en handel in drugs en witwassen geëist. Tegen de 37-jarige broer veertig maanden cel voor deelname aan een criminele organisatie, bedreiging, mishandeling en witwassen. De oudste broer hoorde een gevangenisstraf van twintig maanden tegen zich eisen voor bezit en vervoer van drugs en witwassen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.