Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist tegen geldkoerier voor witwassen ruim kwart miljoen euro na vondst cash in verborgen ruimte bij controle A16

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een geldkoerier die gepakt werd met cash in een verborgen ruimte.

De 26-jarige man uit Den Haag hoorde een gevangenisstraf van 15 maanden tegen zich eisen, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, inzake gewoontewitwassen. Ook geldt een proeftijd van twee jaar.

De officier van justitie deed daarnaast een verzoek om het in beslag genomen geldbedrag van 132.645 euro verbeurd te verklaren, evenals twee mobiele telefoons. Een voor het vervoeren van het geld gebruikte auto dient, wat het OM betreft, te worden onttrokken aan het verkeer. De auto, die op naam van de zus van verdachte staat, is immers speciaal geprepareerd voor het begaan van misdrijven.

De man werd op 26 januari 2021 op de A16 tussen Breda en Rotterdam gecontroleerd op grond van de Wegenverkeerswet. Daarbij troffen de agenten een opmerkelijke situatie aan: de schroeven in het dashboard hadden een verkeerde kleur en er bleken lijm- en kitresten op het zijklepje van het dashboard te zitten. Er werd na onderzoek een verborgen ruimte in het dashboard aangetroffen met daarin een geldbedrag van 132.645 euro in contanten. Daarop is beslag gelegd. De Hagenaar, die de auto bestuurde en enige inzittende was, is aangehouden.

Op basis van onder andere berichtenuitwisselingen via en zendmastgegevens van de mobiele telefoons van verdachte, concludeert het OM dat verdachte meerdere keren geldoverdrachten heeft verricht. Het OM is van mening dat hij op 6 januari, 10 januari en 26 januari 2021 geldbedragen van respectievelijk 58.900 euro, 67.120 euro en 132.645 euro heeft witgewassen.

‘Verdachte heeft het geld verworven, voorhanden gehad en overgedragen en de herkomst, de vindplaats en de verplaatsing van het geld verborgen danwel verhuld. Hij wíst dat die geldbedragen geheel of gedeeltelijk afkomstig waren uit enig misdrijf.’ Aldus de officier van justitie.

Naast de geldoverdrachten heeft het OM vastgesteld dat de man op 8 januari 2021 5 kilogram wiet aanwezig had, waarmee hij de Opiumwet overtrad. Dit wordt onder meer bevestigd door een chatgesprek en foto’s. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.