© crime-nieuws.nl

Cel geëist tegen geldkoeriers die na tip gepakt werden met 1,1 miljoen euro in verborgen ruimtes

Justitie heeft gevangenisstraffen geëist tegen geldkoeriers die gepakt werden met grote bedragen contant geld.

Op basis van op 5 maart 2021 ontvangen informatie dat er flinke geldbedragen zouden liggen in een Iveco bestelbus met Turks kenteken en een Opel Insignia met Duits kenteken, ging een observatieteam van de Landelijke Eenheid van de politie de voertuigen observeren. Die avond zagen agenten dat de bestuurder van de Opel een witte big shopper boodschappentas overhandigde aan de bestuurder van de bestelbus. Beide voertuigen reden weg maar werden even later staande gehouden door de politie, het bestelbusje ter hoogte van Numansdorp en de Opel in Terheijden. De drie inzittenden, één in de bestelbus en twee in de personenauto, werden aangehouden.

In de Opel Insignia is in de middenconsole in een verborgen ruimte bijna 500.000 euro aan contant geld verpakt in bundels van veelal kleine coupures aangetroffen. Volgens de officier van justitie is uit onderzoek gebleken dat sprake is van een professioneel aangebrachte verborgen ruimte. Ook in de Iveco bestelbus bleek in de aangetroffen witte boodschappentas een grote hoeveelheid contant geld aanwezig te zijn. In totaal ruim 600.000 euro in kleinere coupures. De in totaal 1,1 miljoen euro is, zo verklaarde de verdachte van 52 jaar, in een parkeergarage in Schiedam na afgifte door hem van een token (een 5 eurobiljet) ontvangen.

Het OM verwijt de 32-jarige verdachte uit Turkije dat hij op 5 maart 2021 tonnen euro’s in verschillende coupures heeft witgewassen. Hij verstrekte als geldkoerier actief een token aan zijn opdrachtgever en overhandigde dit token, een 5 eurobiljet, in ruil voor het geldbedrag aan de medeverdachte van 52 jaar. Ook was hij, volgens het Openbaar Ministerie (OM), bereid het geld naar Turkije of een andere locatie te brengen. Hij viel als chauffeur van een internationaal transportbedrijf in coronatijd met lockdown in Nederland niet op, meent het OM. De officier van justitie eiste tegen hem een gevangenisstraf van 18 maanden met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. Ook wil het OM dat de bestelbus waarin hij reed evenals het daarin vervoerde contante geld wordt verbeurd verklaard.

De strafeisen tegen de andere twee verdachten uit Duitsland, zoon en vader, luiden respectievelijk 16 maanden en 54 maanden gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest. Het OM meent dat bewezen kan worden dat de verdachte van 24 jaar samen met zijn vader de 6 ton en de 5 ton heeft witgewassen en eiste vanwege zijn beperktere rol 16 maanden tegen hem.

Het OM dicht zijn vader een grotere rol toe. De vader heeft zich, volgens het OM, schuldig gemaakt een stelselmatig koerieren. Dat is onder meer gebleken uit aantekeningen in zijn in beslag genomen privé telefoon. In de periode van januari tot en met 4 maart 2021 heeft hij zich, zo toont onderzoek aan, in ieder geval schuldig gemaakt aan het koerieren van een bedrag van ruim 7,5 miljoen euro in en vanuit Nederland. Op de dag van zijn aanhouding, 5 maart 2021, bleek hij 1,1 miljoen euro verzameld te hebben en 600.000 euro daarvan te hebben overgedragen.

Hoewel de man er volgens het OM niet veel mee verdiend heeft, vervulde hij wel een belangrijke rol voor de criminele organisatie waarvoor hij werkte. Hij kreeg de auto met de verborgen ruimte en beschikte over drie PGP’s. Twee PGP-toestellwn zijn aangetroffen in de Opel, één bij de fouillering van de 52-jarige verdachte. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.