Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Cel geëist tegen groep vrouwen voor strooptocht en roven kwetsbare ouderen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen een groep vrouwen voor het oplichten van kwetsbare ouderen.

Vier vrouwen uit Harderwijk, variërend in leeftijd van 28 tot 70 jaar, stonden voor de rechtbank in Zutphen waar gevangenisstraffen tegen hen werden geëist. De vrouwen worden ervan beschuldigd gezamenlijk op strooptocht te zijn gegaan, met de intentie om kwetsbare ouderen te beroven door middel van bedrog.

De verdachten deden zich voor als zorgmedewerkers, vriendelijke nieuwe buren of voorbijgangers die interesse toonden in prachtige tuinen. Afhankelijk van hun individuele betrokkenheid en het aantal feiten waar zij bij betrokken waren, eiste het Openbaar Ministerie straffen variërend van 14 maanden voor de 28-jarige verdachte tot 36 maanden voor de 47-jarige verdachte.

“Op een zeer gewetenloze manier hebben deze verdachten misbruik gemaakt van ouderen”, benadrukte de officier van justitie. “Ze leidden de ouderen af met mooie praatjes, terwijl mededaders ondertussen toesloegen. De verdachten hebben op deze manier aanzienlijke geldbedragen en waardevolle sieraden weten te bemachtigen. Ze toonden totaal geen zorg voor de mogelijke materiële en psychologische gevolgen van hun daden voor de slachtoffers. Voor dergelijke laakbare daden zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats.”

De verdachten verplaatsten zich in groepen van vier in één auto. Gedurende de zomer van 2022 sloegen ze toe op verschillende locaties in het land, waaronder Den Haag, Enschede en Nijmegen. Deze zaak werpt opnieuw licht op de groeiende zorg rondom de bescherming van kwetsbare ouderen tegen misdaden die specifiek op hen zijn gericht.