Cel geëist tegen illegale bitcoinhandelaar die tegen commissie bedragen cash en anoniem uitbetaalde

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een illegale bitcoinhandelaar in verband met witwassen.

Naar aanleiding van meerdere meldingen over contante opnames en overboekingen van bitcoin exchange services die de Financial Intelligence Unit (FIU) ontving van Nederlandse banken en ook van bitcoin exchange services over deze verdachte is er een onderzoek ingesteld. De bitcoinhandelaar die voor de rechter stond hanteerde ook een hogere commissie (gemiddeld 5 %) dan gebruikelijk en adverteerde bovendien met gegarandeerde anonimiteit op bitcoin gerelateerde fora.

De officier van justitie van het Functioneel Parket bracht naar voren dat de hoge commissie de prijs was die klanten betaalden om anoniem te blijven. Bij gerenommeerde bitcoinexchanges is de provisie ongeveer 0,25 procent. Tegen de 30-jarige man is een gevangenisstraf van 24 maanden geëist voor het tussen 2013 en 2020 witwassen van ruim een half miljoen euro aan bitcoins in Nederland en Spanje. Tijdens het requisitoir eiste het OM ook dat de cryptocurrency van de verdachte waarop beslag was gelegd verbeurd verklaard zou worden. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.