Cel geëist tegen man die meisjes online chanteerde en ruim 60.000 euro buitmaakte

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van het chanteren van zes meisjes en een man. De slachtoffers maakten onder tienduizenden euro’s over.

De feiten zouden zich tussen december 2018 en juni 2021 hebben afgespeeld. De 22-jarige man uit Almere zou zes meisjes en een man hebben gechanteerd met het openbaren van seksueel getinte of naaktbeelden als zij hem niet zouden betalen. Tegen Adam, zoals de verdachte zich vaak noemde,  eiste de officier van justitie vandaag  drieënhalf jaar gevangenisstraf.  

De Almeerder zou tussen december 2018 en juni 2021 zeven personen in de leeftijd van 15 jaar tot 26 jaar hebben gedreigd voor hen compromitterende foto’s openbaar te maken. Met deze vorm van sextortion zou de Almeerder volgens de aangiften ruim 60 duizend euro en daarnaast ook nog sieraden en een aantal telefoons buit hebben gemaakt.

Deze kinderen schamen zich diep voor wat er hun is overkomen, zei de officier van justitie vandaag op zitting. ‘Zij geven zichzelf de schuld, zijn bang dat door hun handelen de eer van hun familie is aangetast en hebben soms zichzelf maar vaak ook hun familie in grote financiële problemen gebracht’.

Het onderzoek werd begin 2021 gestart na aangiften van drie meisjes. Ze verklaarden gedwongen te zijn om geld over te maken of contant te betalen, anders zouden expliciete beelden van hen online komen. De 22-jarige man uit Almere werd als verdachte gezien omdat zijn naam tweemaal naar voren kwam op een bankrekening waarnaar geld was overgemaakt. Uit onderzoek van de politie kwamen nog eens vijf gevallen van chantage naar boven waarvan de Almeerder werd verdacht.

Naast de celstraf van 3,5 jaar vorderde de officier van justitie ook een contactverbod met de slachtoffers voor de duur van vijf jaar. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.