Cel geëist tegen man uit Coevorden voor stelen ruim 6400 Playstations van werkgever

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van het verduisteren van ruim 6400 Playstations en witwassen.

Uit onderzoek van de belastingdienst bleek dat de 53-jarige verdachte in vijf jaar tijd voor ruim 500.000 euro had ingelegd bij online gokplatformen. Dit gebeurde in de periode tussen 2010 en 2019. De Belastingdienst stelde daar vragen over die uiteindelijk leidden tot een onderzoek van de FIOD onder leiding van het OM. 

Het geld dat de verdachte inlegde, verdiende hij door de online verkoop van spelcomputers. De man bleek maar liefst betrokken te zijn bij de verduistering van 6.464 spelcomputers (PlayStations) uit het bedrijf waar hij werkte en verkocht deze vervolgens via Marktplaats. Het geld dat hij daarmee verdiende, gaf hij niet op in zijn aangifte inkomstenbelasting (periode 2014 tot en met 2018).

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de hoofdverdachte verduistering in dienstbetrekking en het opzettelijk indienen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting, een 40-jarige man uit de gemeente Roerdalen witwassen en belastingfraude en de derde verdachte, een 37-jarige man uit de gemeente Ooststellingwerf, schuldheling en omzetbelastingfraude. Het OM eiste gevangenisstraffen tot 26 maanden.

‘De drie verdachten hebben zich jarenlang gelaafd aan een besmette inkomstenbron. Ze hebben zich gretig tegoed gedaan aan de geld- en goederenstroom die verduistering als oorsprong had. Zodoende hebben ze geparasiteerd op de zak van de spelcomputerfabrikant en gemeenschapsgeld. Tegelijkertijd hebben ze eerlijke spelcomputerhandelaren op een oneerlijke wijze beconcurreerd. Kortom, een zware fraudezaak’. Aldus de officier van justitie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.