Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man uit Delft die elf huizen en twee garageboxen kocht via hypotheekfraude.
In 2017 was informatie bij de politie binnengekomen dat in een van de panden van de 49-jarige man drugs en geld zouden liggen. Bij doorzoeking werd inderdaad wat drugs, 400 gram wiet, en bijna 30.000 euro aan contant geld aangetroffen. De Volkswagen Passat die de Delftenaar in Duitsland zou hebben gekocht en contant afgerekend, werd bij die actie ook in beslag genomen. Volgens de officier van justitie kon de verdachte geen verklaring geven voor de herkomst van de contante geldbedragen.
Uit het onderzoek bleek volgens het Openbaar Ministerie (OM) verder dat de Delftenaar in 2010 het eerste pand had verkregen via vervalste loonstroken en werkgeversverklaringen. Hij zou in vaste dienst zijn geweest bij een vriend, maar uit de administratie van het betreffende bedrijf blijkt daar niets van, aldus het OM. De daarop volgende panden zou hij ook hebben aangekocht met geld waarvoor geen legale bron van inkomsten is gevonden. Toen de Delftenaar duidelijk werd dat er een onderzoek naar hem liep, zou hij zijn ‘vriend’, een getuige, ook hebben geprobeerd te beïnvloeden: ‘Hun zeggen dat ik toen niet bij jou gewerkt heb, nou dat is het enigste waarover je moet verklare’.
‘De verdachte heeft in Delft met crimineel geld een vastgoedportefeuille opgebouwd. Hij verhuurt vooral aan studenten. Dit is een voorbeeld bij uitstek van verwevenheid tussen de onderwereld en de bovenwereld. Het tegengaan hiervan is van groot belang. Het voorkomt dat criminelen zich een legitieme status verschaffen en een rol kunnen gaan spelen in de bovenwereld.’ Aldus de officier tijdens de rechtszaak.
Tegen de verdachte is een gevangenisstraf van drie jaar geëist op verdenking van hypotheekfraude, witwassen, drugsbezit en het beïnvloeden van een getuige. Daarnaast wil het OM dat de auto en de panden van de verdachte verbeurd verklaard worden. Het gaat daarbij om twee panden aan de Ruivenstraat, drie aan de Julianalaan, twee aan de Kleveringweg, een aan De Vlouw, aan de Willem Dreeslaan, de Van Bossestraat, de Pelikaansingel, de Pootstraat, de Westvest en de Van Gaalenlaan. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.