Cel geëist tegen man uit Nieuwegein die in afwachting van drugszaak gepakt werd voor drugshandel

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van veertien maanden geëist tegen een 27-jarige man uit Nieuwegein wegens drugshandel.

De verdachte heeft een lang strafblad met drugsgerelateerde feiten en wordt nu opnieuw verdacht van handel in verdovende middelen. Het OM ziet maar één manier om deze onverbeterlijke verdachte te stoppen met het dealen van drugs: een harde, onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Het strafblad van de verdachte telt maar liefst zestien pagina’s. Bovendien was hij in afwachting van een andere drugsgerelateerde strafzaak toen hij opnieuw werd gearresteerd. “En de verdachte liep ook nog eens in drie proeftijden van eerdere veroordelingen”, aldus de officier van justitie. Desondanks ging hij onverminderd door met drugshandel. “Daar is een woord voor: onverbeterlijk.”

Het bewijs tegen de verdachte bestaat uit afgetapte telefoongesprekken en in beslag genomen goederen en drugs. Volgens het OM had de verdachte contact met een eerder veroordeelde drugsdealer, die op dezelfde dag werd aangehouden. Hieruit blijkt volgens het OM dat de 27-jarige verdachte een aansturende rol had.

De aanklacht toont aan dat de verdachte minstens drie maanden lang in drugs heeft gehandeld, met een totale vondst van ongeveer 50 gram cocaïne, 10 gram heroïne en 2 gram MDMA. In zijn schuur stond bovendien een gestolen scooter.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte lange tijd als negatief rolmodel gefungeerd in zijn omgeving. “Hij heeft jarenlang laten zien dat drugshandel loont”, zegt de aanklager. “Elke keer ging hij weer verder met zijn handel en door het rijden in een dikke Mercedes zag iedereen dat hij er goed geld mee verdiende.”

Het OM eist niet alleen een gevangenisstraf van veertien maanden voor de drugshandel, drugsbezit en heling van de gestolen scooter, maar ook een verbeurdverklaring van de dure auto en het in beslag genomen geld (bijna 7000 euro). “Op deze manier geven we het signaal aan de sociale kring rondom de verdachte dat drugshandel niet loont en dat je verdiensten worden afgepakt.”

Daarnaast wil het OM dat de verdachte drie eerdere opgelegde voorwaardelijke straffen uitzit, voor veroordelingen waarin hij nog in een proeftijd liep. Dit betekent nog eens 68 dagen gevangenisstraf, een boete van 1100 euro en een rijontzegging van zes maanden.