© crime-nieuws.nl

Cel geëist tegen man voor blokken cocaïne, witwassen en Glocks na overdracht tonnen euro’s in big shopper

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar cel geëist tegen een Rotterdammer die verdacht wordt van het witwassen van grote sommen geld, handel in blokken cocaïne en wapenbezit.

De 23-jarige man liep in november 2021 tegen de lamp toen hij op een parkeerterrein gepakt werd bij de overdracht van een big shopper met 300.000 euro aan contanten. De Rotterdammer wordt door justitie verdacht van het witwassen van zeker 2 miljoen euro. Dit is volgens de officier op te maken uit informatie uit de telefoon van de verdachte, en uit zogenoemde tokens die zijn aangetroffen. Een token is in dit geval een briefje van vijf euro met daarop een notitie. Op de telefoon van de verdachte stonden behalve chatgesprekken over de geldoverdracht ook foto’s waarop de verdachte poseert met grote hoeveelheden geld. Opvallend is de token waarop ‘250k’ staat, een verwijzing naar 250.000 euro. Ook wordt er een codewoord doorgegeven voor een geldtransactie, waaruit naar voren komt dat de verdachte deze geldtransactie coördineert.

Naast afbeeldingen van cash trof de politie ook foto’s van blokken cocaïne. Er wordt in de chats gesproken over uithalers en sannie, straattaal voor cocaïne. Naast de handel in blokken coke uit Colombia en Bolivia sprak de man volgens het OM ook over vuurwapens. ‘Er zijn Glocks’ staat achteloos in de Snapchat-app van verdachte : ‘Heb laatst 5 van deze gepakt’, appt hij terug. Volgens het OM past dat precies bij de afbeeldingen van vuurwapens die op de iPhone van de verdachte staan.

De verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht en wil niets zeggen. Ter zitting bekende verdachte dat hij eenmalig als geldkoerier was opgetreden, maar dat vond de officier van justitie ‘volstrekt ongeloofwaardig’. Tegen de man is zes jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.